Årets nominerade till Guldaxet 2022

Guldaxet har delats ut sedan 1991 efter en idé av dåvarande ordförande i Celiakiföreningen i Stockholms län, Irené Jonson. Priset delas ut till den person, företag, organisation eller verksamhet som gör livet lättare och bättre för människor som inte kan äta gluten.

För andra året i rad har medlemmarna i Svenska Celiakiförbundet fått nominera sin kandidat. Vi fick in över 120 röster med flera olika namn och företag. Därefter har en jury utsett sex kandidater som är nominerade till årets Guldaxet. Under Mat för livet-mässan kommer du att kunna rösta fram din favorit av dessa.

Nominerade är….

 • Anneli ”Glutenfria Godsaker” Bark

  Glutenfria Godsaker  gör enkla och goda recept på bullar, kakor, mjuka kakor, tårtor, bröd som är lätta att baka och som smakar toppen och ofta har ingredienserna till i skafferi och kylskåp 

 • Café Så Gott

  Engagerad familj som med sin härligt positiva inställning gör det gott och trevligt för stora som små, med eller utan Celiaki. Allt på deras meny är glutenfritt, och smakar så gott. Det är ett drömställe för en fika eller lunch där maten som är både gluten och mjölkprotein fria. Därtill har Så Gott mycket bra kunskap kring allergier. 

 • Gullegårdens Glutenfria Bageri

  Bageriet öppnade på Öland under pandemin och skapade succé där genom sitt goda bröd som smakar som “vanligt” bröd. De finns nu även i Stockholm på gärdet där man alltid får ett trevligt bemötande. Alltid goda bröd, bra pizzadegen och läckraste bakverken skänker man glädje till oss med celiaki. 

 • Jonny ”Nogluforme” Hamnell

  Jonny skapar fantastiska recept som gör att även vi med celiaki kan äta riktigt gott bröd och andra bakverk. Recepten är inspirerande och pedagogiska. Inte bara har han riktigt, riktigt bra och tydliga recept, han svarar alltid på frågor och hjälper med råd. Han kämpar för att celiakister ska kunna äta riktigt gott bröd. Han ger sig inte förrän recepten funkar på riktigt och delar alltid med sig av sina upptäckter. 

 • Lysings Glutenfria Bageri

  Deras frysbil ger så mycket glädje runt om i landet. Vi vet alla att det kan vara svårt att hitta bra glutenfria bakverk, särskilt bröd. Lysnings gör utmärkta produkter och levererar frysta så att man njuta av gott bröd och fika året runt. 

 • Malvas Glutenfria Bageri

  Litet mysigt bageri för enbart glutenfritt med en bagare som lägger ner sin kärlek i sitt bröd, både matbröd och fikabröd. Malvas har gett Stockholm ett bageri som erbjuder välsmakande frukostbullar, bröd och bullar med brett sortiment. Alltid mycket trevligt bemötande. Lätt att skicka sms för beställning, sen är det bara att hämta. 

Grattis till nomineringen!

Under mässan kommer vi att dela en länk här, se nedan, i medlemsappen och på mässan där du kan rösta. Max 1 röst/person.

 

Tidigare vinnare av Guldaxet:

2021 – Sara Clarstedt – MatSara
2020 – Glutenpodden
2019 – Schär
2018 – Hans & Gretas Glutenfria Bröd AB
2017 – Under Kastanjen, Hedersguldaxet Oldana
2016 – Tifood AB
2015 – Ewalie
2014 – Lysings konditori
2013 – Wurstmaster
2012 – Mixwell
2011 – Finax
2010 – Irene Jonson, ordförande Celiakiföreningen
2009 – Almondy
2008 – Vete-Katten
2007 – Pile Food
2006 – Kung Markatta
2005 – Dietist Mona Lauer-mann-Orheden
2004 – Semper
2003 – Helénes Glutenfria
2002 – Moilanen och deras pizza
2001 – Café Hans och Greta
2000 – Gunnar Åkerberg, Hemköp
1999 – Joseg Gebele, Arla FOU
1998 – Lithells, Ängavallen
1997 – Fria Bröd
1996 – Elisabeth Ekstrand, Hemmingsson
1995 – Docent Claes Hallert, Linköping
1994 – Ulla Fredriksson, KEA Bageri
1993 – Semper/medifood, Sandströms
1992 – Ulla Ingesson, KF Provkök
1991 – Konsum Rådhuset